Importheffing Eu op chinese zonnepanelen een feit

Importheffing EU op chinese zonnepanelen8 mei 2013 De Europese Commissie is akkoord met het voorstel om importheffingen op te leggen aan Chinese fabrikanten van zonnepanelen. Hiermee wil de EU het 'dumpen' van zonnepanelen tegengaan: Chinese fabrikanten zouden de panelen onder de kostprijs verkopen.

De heffing zal vanaf 6 juni worden opgelegd aan Chinese fabrikanten van zonnepanelen, waarbij er gemiddeld ongeveer 47 procent van de prijs aan heffingen moet worden betaald.
Het is nog mogelijk dat het percentage dat aan importheffingen moet worden betaald, veranderd, of dat er voor een andere oplossing wordt gekozen.
 

De importheffingen op Chinese zonnepanelen zijn het gevolg van een onderzoek dat in de EU werd gestart naar 'dumppraktijken' van Chinese fabrikanten. Chinese bedrijven zouden de door hen geproduceerde panelen voor onder de kostprijs kunnen verkopen vanwege financiële steun van de Chinese overheid. Daardoor komt een importheffing niet als een verrassing.
 

Wij vinden dit, net als vele andere installateurs en distributeurs, een slechte zaak. De prijzen worden hierdoor kunstmatig opgehoogd waardoor er minder zal worden omgezet. Ook de consument heeft baat bij een goed product en een lage prijs. De heer Dijsselbloem heeft aangegeven tegen de heffing te zijn maar ja we zijn helaas geen baas meer in eigen land.
 

Panelen van o.a. Suntech, ET Solar, Canadian Solar, Yingli komen allemaal uit China. Bosch heeft al aangegeven de productie van zonnepanelen te gaan stoppen omdat ze niet genoeg marge op deze producten maken. De heffing slaat de plank volledig mis. Het aantal FTE’s in de installatiebranche is vele malen groter dan het aantal FTE’s in Europa die aan de productie van panelen gerelateerd zijn.
 

Slecht voor de werkgelegenheid en slecht voor de portemonnee van de burger dus.
 

Nu maar wachten op de panelen die uit Korea en India komen?