Laag BTW tarief voor zonnepanelen

BTW Verlaging van 19 naar 6 procentDe Nederlandse regering heeft een principeakkoord bereikt over verschillende bezuinigingen in de nieuwe begroting. Een meerderheid van de tweede kamer is in principe akkoord met de plannen die onder de leiding van de demissionaire Minister van Financiën zijn gemaakt in overleg met de partijen.

Daarin is onder meer opgenomen dat er een onderzoek komt om het BTW tarief op zonnepanelen te verlagen van 19% naar 6%.
Dit akkoord is dus nog niet definitief, maar er mag worden aangenomen dat de kans zeer groot is dat het wordt uitgevoerd. Gezien het feit dat de overheid enorme haast wil maken met het doorvoeren van de miljarden bezuinigingen zijn alle partijen in de Tweede Kamer het er over eens dat er in hoog tempo compromissen gesloten moeten worden.


O.a. vanuit de Nederlandse Solar industrie wordt al jaren voor deze maatregel gestreden, en wordt gezien als een belangrijk middel om de markt te stimuleren. De procentuele lagere BTW inkomsten voor de overheid zullen naar verwachting ruimschoots worden gecompenseerd door netto hogere inkomsten vanwege een ‘ inverdien’ effect. Meer verkoop, meer installatiewerk en meer productie zal uiteindelijk toch een positieve bijdrage leveren aan de schatkist en de economie.
 

Door de onzekere houding van de regering en een mogelijk genoemde ingangsdatum van 1 oktober 2012 nemen veel particulieren nu een afwachtende houding aan m.b.t. de aanschaf van zonnepanelen. Immers een particulier kan geen BTW verrekenen. Voor bedrijven maakt deze maatregel geen verschil.

Het kan natuurlijk ook nog zijn dat de BTW verlaging niet zal plaatsvinden en dat we straks door de algemene BTW verhoging naar 21% gaan i.p.v. 6%.