Welke zonnepanelen kan ik het beste kiezen

Wat is het beste zonnepaneel?


Er zijn meer dan 160 fabrikanten van zonnepanelen. Niet bepaald gemakkelijk om tot een juiste keuze te komen. Hoe bepaal je nu wel zonnepaneel de beste keus is? Reda Solar B.V. heeft veel ervaring in het leveren en installeren van zonnepanelen en wij weten dat prijs/kwaliteit enorm veel uitmaakt. Vaak is kwaliteit niet met het blote oog te herkennen. Zonnepanelen kunnen namelijk toch defecten hebben die je met het blote oog niet kunt zien. De panelen die wij leveren worden dan ook stuk voor stuk getest en bieden de beste prijs/prestatie verhouding. Wij kiezen altijd voor a kwaliteit panelen en omvormers van bijvoorbeeld Suntech, Yingli, ET Solar, SMA, en Power One.

Welke panelen presteren nu bijvoorbeeld goed in Nederland?
Er zijn een aantal sites waar de opbrengst van diverse installaties wordt bijgehouden. Zo heeft SMA sunnyportal en is er de site PV output. PVoutput is gratis en biedt enorm veel mogelijkheden voor het zoeken en filteren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen de aangemelde Nederlandse installaties weer te geven en deze vervolgens te sorteren op efficiëntie.

Efficiëntie van zonnepanelen en omvormers
De efficiëntie van een installatie geeft de hoeveelheid opgewekte energie in kWh per geïnstalleerd kWp weer. Bijvoorbeeld een 3500Wp (3500 Watt piek) systeem van een b-keuze kwaliteit kan op een bepaalde dag 2kWh/kWp opwekken. Dit betekent dat dit systeem op die dag 3,5x2=7kWh heeft opgewekt. Een kwaliteitssysteem kan bijvoorbeeld wel 4 kWh/kWp doen en levert die dag 4x3,5=14kWh. Dit betekent een verschil van 7kWh op 1 dag. U kunt dan zelf wel nagaan hoe groot het verschil op jaarbasis zal worden. Het kwaliteitssysteem presteert dus veel beter ondanks dat het piekvermogen lager is. En zo kan het dus zijn dat een 3kWp installatie in de praktijk net zoveel, of zelfs meer, opbrengst heeft dan een b-keus 5kWp installatie.
 

Op pvoutput kun je ook zien welke omvormers en panelen worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om de panelen en omvormers te selecteren met de hoogste efficiëntie.
Naast de keuze voor merk en type paneel is de keuze voor de juiste omvormer ook enorm belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een schaduw van een dakkapel of schoorsteen? Kies dan altijd voor een omvormer met schaduwmanagement. Doet u dit niet, dan zal er van de opbrengst weinig meer over blijven op het moment dat er 1 of meerdere panelen worden overschaduwd. Ook is het mogelijk bij een voldoende aantal panelen een omvormer met twee afzonderlijke ingangen te nemen. Hierdoor is het mogelijk om met een bepaalde indeling tot een hogere opbrengst te komen.

Appels en peren
Natuurlijk is het belangrijk geen appels met peren te vergelijken. Vergelijk dan ook systemen in dezelfde regio (filter op postcode) en met dezelfde oriëntatie en hellingshoek. Maar de sortering op efficiëntie geeft direct een goed beeld van de best presterende installaties.

En last but not least: de bekabeling
Een te dunne kabel kan voor onveilige situaties zorgen. Bij een groot vermogen (lees grote stroom) en een te dunne kabel wordt de kabel te warm en kan ontbranden. Het goed dimensioneren van de bekabeling is dus erg belangrijk! Zowel de gelijkstroom DC bekabeling aan de kant van de panelen als de wisselstroom AC bekabeling bij de omvormer en de meterkast.

Het installeren van een installatie is vakwerk
Zo ziet u maar weer. Er komt toch nog het e.e.a. bij kijken.
Wij adviseren en helpen u graag. Wij maken uitsluitend gebruik van de beste componenten zodat u ook het maximale rendement uit uw installatie kunt halen.