Ontwikkeling van de energieprijzen

Een zonnestroomsysteem is een investering voor de lange termijn. Een hogere energieprijs zorgt ervoor dat u deze investering sneller terugverdiend. Energieprijzen worden door allerlei factoren beïnvloed: op de prijs van gas zijn andere factoren van invloed dan op de prijs van elektriciteit. De ontwikkeling van de energieprijzen is mede daardoor moeilijk te voorspellen maar het is duidelijk dat de prijzen op de lange termijn eigenlijk alleen maar stijgen. Prijsstijging voor elektra t.o.v. 2003 is meer dan 40% geweest!

Wat doen de energieprijzen in 2017?

De energierekening voor een gemiddeld huishouden gaat op 1 januari 2012 met minimaal € 40,- (inclusief BTW) op jaarbasis omhoog, ten opzichte van een half jaar ervoor. Dit geldt voor de standaard variabele contracten, dus voor iedereen die nog niet is overgestapt naar een contract op basis van een vaste prijs. Ook geldt deze prijsstijging voor iedereen bij wie het contract afloopt en terugvalt in het standaardtarief. De leveranciers verwachten stroomprijsstijgingen tot circa 10% en een aantrekkende gasprijs.

De prijsstijging lijkt, ten opzichte van de huidige tarieven, erg mee te vallen. Als u kijkt naar de gemiddelde tarieven van 2011, is wel een stijging van ongeveer 10% voor stroom en 10% voor gas te zien. Dit resulteert dan in een stijging van € 75,- tot € 90,- per jaar.

Op de langere termijn zullen de energieprijzen verder stijgen, dit blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Het rendement van een zonnestroomsysteem hangt van verschillende factoren af. Toch is er, dankzij de lange levensduur van de panelen, altijd sprake van een positief rendement. De opbrengst is altijd hoger dan de aanschaf en de variabele kosten. De termijn waarna de verwachte opbrengsten hoger zijn dan de kosten noemt men de terugverdientijd. Een hoge (toekomstige) stroomprijs zorgt dus voor een korte terugverdientijd.

Met een zonnestroomsysteem dat op uw situatie is afgestemd kunt u geld verdienen, een goede investering dus.