Een airco gebruiken om te verwarmen?

Ja dat kan. Tegenwoordig kunnen de meeste airco’s naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen. Wij leveren airco’s van o.a. Mitsubishi, LG en Haier.

SRK20-60ZSX-WFB-1200×680-1
floor-standing-rac-intro-SRF25-50ZMX-S-1200×750
rac-sr_top
SRK20-60ZSX-WFT-1200×680-1
SCM71-80ZM-S1-1200×680-1
previous arrow
next arrow

SCOP en energie verbruik bij verwarmen.

Een moderne airco (oftewel lucht-lucht-warmtepomp) kan heel energie efficiënt verwarmen. De efficiëntie van warmtepompen wordt gemeten volgens de europese norm EN14825 en uitgedrukt in de Seasonal Coëfficient of Performance (SCOP). De norm doet dat in drie klimaatzones, een koud klimaat (Scandinavië), een warm klimaat (Spanje) en een gematigd of gemiddeld klimaat (Zwitserland). De SCOP van moderne airco’s in het gemiddeld klimaat ligt meestal boven de 4. Een SCOP van 4 betekent dat je, gemeten over een heel stookseizoen, met 1 kWh elektriciteit, 4 kWh warmte produceert (oftewel een rendement van 400%). Het Nederlandse klimaat is net iets gunstiger dan dat van de EN14825 norm, met gemiddeld hogere temperaturen, dus de SCOP in Nederland ligt voor moderne airco’s nog hoger. Door de hoge SCOP zit je qua energieverbruik voor verwarmen met een moderne airco gunstig.

Onderhoud van airco’s.

In elke binnenunit van de airco zit een luchtfilter, dat de lucht zuivert. Na verloop van tijd wordt het filter vies, en moet het gereinigd worden. Afhankelijk van het type filter kan dat met de stofzuiger of door het filter uit te wassen. Er wordt geadviseerd om elk filter 4 keer per jaar schoon te maken. De filters moeten om de paar jaren vervangen worden. Volg voor schoonmaken en vervangen de instructies van de fabrikant op.
Daarnaast kunnen airco’s koudemiddel verliezen. De capaciteit om te koelen of te verwarmen neemt dan af. Het bijvullen moet gebeuren door een F-gassen gecertificeerd bedrijf. Reda Solar B.V. is F-gassen gecertificeerd. Zie ook het Centraal register techniek.