Naast de keuze voor kwalitatief hoogwaardige panelen is de keuze voor het merk en type omvormer van groot belang voor het rendement van uw installatie. Als partner gebruiken wij uitsluitend omvormers van SMA en Sungrow. Het voordeel van deze omvormers is een lange garantietermijn, vlamboogdetectie en schaduwmanagement zonder dat er optimizers nodig zijn. Ook de monitoring APP van deze fabrikanten is gratis.

Een omvormer of inverter is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning (gelijkspanning) naar een andere uitvoerspanning (wisselspanning) kan omvormen.

Fotovoltaïsche cellen (zonnecellen) leveren gelijkstroom. Met behulp van omvormers wordt deze gelijkspanning omgezet in 230V (1 fase) of 400V (3 fasen) wisselspanning.

Bijna alle zonnestroom systemen in Nederland worden via een omvormer aan het elektriciteitsnet gekoppeld, andere slaan overtollige energie op in een accu. Voor de tweede mogelijkheid wordt vooral gekozen op plekken waar het elektriciteitsnet ontbreekt of een aansluiting te duur is. De accu’s moeten natuurlijk wel voldoende capaciteit hebben om een paar donkere dagen te overbruggen. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld transporteren de energie die niet wordt gebruikt door naar het energiebedrijf. In dat geval loopt de elektriciteitsmeter terug zolang er in uw bedrijf of uw woning minder elektriciteit wordt gebruikt dan de installatie levert.