Vanaf 2023 is het niet langer nodig om BTW te betalen over de aankoop en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Het is echter belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen voordat u besluit om over te gaan tot de installatie. Op deze manier kunt u teleurstellingen achteraf voorkomen.

Voorwaarden voor een woning of VVE (woonbestemming)

Het tarief van 0% btw is alleen van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Onder een woning verstaan we ook een garage of schuur bij een woning, een serre of een aan- of uitbouw, en een vakantiewoning. Daarnaast geldt het 0% tarief ook als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen aanschaft voor een appartementencomplex. Het 0%-tarief is ook van toepassing op de aanleg van kabels, het montagemateriaal, arbeid, omvormers en aanpassing van de meterkast. Voor andere werkzaamheden, zoals het verstevigen van het dak of de installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Bent u al actief als ondernemer?

Worden uw zonnepanelen op uw woning of in de buurt ervan geïnstalleerd? Vanaf 1 januari 2023 geldt hiervoor het 0%-tarief, wat betekent dat u geen btw hoeft te betalen en ook geen btw kunt terugvorderen. Echter, als de zonnepanelen op een bedrijfspand worden geplaatst, geldt het reguliere btw-tarief van 21%.

Om te controleren of het om een woning gaat, kunt u de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) raadplegen. Hier kunt u bijvoorbeeld nagaan of het pand zowel een bedrijfs- als een woonfunctie heeft en of de zonnepanelen voor beide functies worden gebruikt. In het geval van een dergelijke situatie is het 0% btw-tarief van toepassing.

Schenken met een fiscale bonus?

Bent u op zoek naar een alternatieve manier om uw kinderen iets te schenken? In plaats van geld kunt u overwegen om zonnepanelen te schenken. Naast het feit dat uw kinderen de zonnepanelen ontvangen, hebben zij ook recht op een fiscale bonus van 21% BTW-teruggave. Stel dat u zonnepanelen ter waarde van € 8.000 schenkt, dan wordt de totale schenking belastingvrij € 9.388 dankzij de BTW-teruggave. Als u meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen.