Vanaf 2023 hoeft er geen BTW meer te worden betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Lees wel even de voorwaarden voordat u besluit de installatie aan te schaffen. Dit voorkomt teleurstelling achteraf.

Voorwaarden voor een woning of VVE (woonbestemming)

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal, arbeid, omvormers en aanpassing van de meterkast.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Bent u bijvoorbeeld al ondernemer?
Worden uw zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst? Vanaf 1 januari 2023 geldt hiervoor dan het 0%-tarief. U betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfspand geldt het normale BTW tarief van 21%.

Checken of het om een woning gaat
Wilt u weten of u te maken hebt met een woning? Dit kunt u bijvoorbeeld controleren in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Soms worden de zonnepanelen op een pand geplaatst dat zowel een bedrijfs- als een woonfunctie heeft, en worden de panelen voor beide functies gebruikt. In die situatie is het 0% btw tarief van toepassing.

Wist u dat u ook zonnepanelen kunt
schenken met een fiscale bonus?

Heeft u de wens om iets aan uw kinderen te schenken? In plaats van geld kunt u ook denken aan het schenken van zonnepanelen. Naast de schenking van de zonnepanelen ontvangt uw kind 21% BTW terug, een fiscale bonus. Stel u schenkt uw kinderen zonnepanelen t.w.v. € 8.000. Door de BTW teruggave wordt de totale schenking € 9.388 belastingvrij. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.